GYROCOPTER

DRUGAČIJI

LET

POVIJEST GYROCOPTERA

Španjolski zrakoplovni dizajner don Juan da la Cierva 1920. godine, nakon što je zbog STALL-a (sloma uzgona, najčešći razlog zrakoplovnih nesreća) u padu aviona izgubio najboljeg prijatelja, zarekao se da će dizajnirati najsigurniju letjelicu na svijetu.  Već je 1923 godine svijetu predstavio Auto Gyro prethodnika današnjeg Gyrocoptera, hr: Žirokopter, najsigurniju letjelicu ikad napravljenu, jedinu letjelicu na svijetu koja ne može ući u STALL i koja u slučaju kvara motora lagano plovi prema zemlji, baš kao sjeme javora!

U filmu „Mad Max 2“ i u filmu Jamesa Bonda „You only live twice“ gyrocopter je stekao svjetsku pozornost. Posebnu pozornost stekao je kad je Sean Connery manevrirao „Little Nelly“ na azijskom otoku. Little Nelly imala je dva plamena bacača, dvije rakete i strojnice u prednjem djelu, te se dala spremiti u samo četiri kofera. 

GYROCOPTER

GALERIJA

Gyrocopter, mješanac zrakoplova i helikoptera u osnovi funkcionira kao i njegov veliki brat, helikopter, ali rotor gyrocoptera nakon što je u zraku nije pogonjen motorom kao u helikoptera, već je pogonjen zračnom strujom koja prolazi kroz rotor-listove.

PROVJERI

I OSTALE SPORTOVE ZZS

PADOBRANSTVO

Padobranstvo je jedan od najuzbudljivijih sportova današnjice. Dinamičan i živopisan, nudi ovladavanje zrakom i slobodu. Nebo nije granica, to je tek početak! 

MOTORNO LETENJE AVIONOM

San o letenju. Stoljećima su ljudi sanjali o “dobivanju krila”, o gledanju svijeta s visine, o osjećaju slobode. Motorno letenje avionom je ostvarenje tog sna!